Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Η 25η Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος: η ακούσια απομάκρυνση του Αμερικανού Προέδρου

Posted 17 11 18

Του Αλέξανδρου Γκοτινάκου

Το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και ειδικότερα η 25η Τροποποίησή του, προβλέπει τη διαδικασία για τη απομάκρυνση του Προέδρου από την θέση του, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα (συνταγματικά) του καθήκοντα, εξαιτίας σωματικής ή πνευματικής αδυναμίας. Η Τροποποίηση αυτή περιγράφει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απομάκρυνσης του Προέδρου, τη μεταβίβαση της εξουσίας και τις αρμοδιότητες του διαδόχου, δηλαδή του πρώην Αντιπροέδρου. Τέθηκε σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου 1967, με στόχο την κάλυψη των ασαφειών που υπήρχαν μέχρι τότε στο σύνταγμα αναφορικά με αυτό το ζήτημα και οι οποίες άφηναν μεγάλη ελευθερία πρωτοβουλιών στους εμπλεκόμενους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι εύλογο σε μια δημοκρατία.

Σήμερα, η απρόβλεπτη φύση της προεδρίας Τραμπ έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για την παραπάνω διαδικασία, με πολλά σενάρια να πλανώνται για την πιθανότητα χρήσης αυτής της Τροποποίησης για την αντικατάσταση του νυν Προέδρου από  τον Μάικ Πένς.

Read the rest of this entry »

Ισορροπώντας σε μια εύθραυστη ειρήνη: Το νέο μετεκλογικό σκηνικό στην Κολομβία

Posted 30 7 18

 

Του Ηλία Τροχίδη

Η νίκη του IvánDuqueMárquezστον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 17 Ιουνίου με 53.98% έναντι 41.81% επί του αριστερού GustavoPetroανοίγει έναν νέο κύκλο στην πολιτική ζωή της Κολομβίας. Μόλις τον Νοέμβριο του 2016, η μακροβιότερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής έδωσε τέλος στη μακροχρόνια ένοπλη αντιπαράθεση με τους αντάρτες του FARC(Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) που έχει προκαλέσει 220.000 νεκρούς και 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η ολοκλήρωση αυτής της εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα του νέου προέδρου ο οποίος παράλληλα καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ φάσμα άλλων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Η κρίση στη γειτονική Βενεζουέλα και οι αβεβαιότητα στις σχέσεις της νέας κυβέρνησης με τις Η.Π.Α έρχονται απλώς να ολοκληρώσουν μια εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Οι εκλογές: ανακατάταξη πολιτικών δυνάμεων

Για την Κολομβία οι βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κυρίως όμως οι προεδρικές του Μαΐου/Ιουνίου υπήρξαν ιστορικές καθώς είναι οι πρώτες που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης και στις οποίες μάλιστα το FARCσυμμετείχε ως πολιτικό κόμμα. Βάσει των όρων της συμφωνίας, το νέο κόμμα είχε, εγγυημένα, 10 κοινοβουλευτικές έδρες στο Κογκρέσο (Βουλή και Γερουσία) για τις επόμενες 2 κοινοβουλευτικές θητείες. Η επικύρωση της συμφωνίας δεν υπήρξε μια εύκολη υπόθεση μετά την απόρριψή της σε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο απερχόμενος πρόεδρος JuanManuelSantosχρειάστηκε να την τροποποιήσει και να την κυρώσει, αυτή τη φορά μέσω του Κογκρέσου, τον Νοέμβριο του 2016. Τα προβλήματα στην εφαρμογή της καθώς και το αίσθημα ατιμωρησίας που αισθάνεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας βλέποντας τους πρώην αντάρτες να κάθονται σε κοινοβουλευτικά έδρανα αντί να εκτίουν ποινές, μετέτρεψαν την συμφωνία σε ένα από τα μείζονα θέματα της προεκλογικής συζήτησης. Απότοκο της συμφωνίας ήταν και η ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του Santosστην οποία συνηγόρησαν εξίσου η κακή οικονομική κατάσταση, η συνέχιση της βίας από άλλες εγκληματικές οργανώσεις καθώς και οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της γειτονικής Βενεζουέλας.

Οι εκλογές και η συμφωνία ειρήνευσης αναμόρφωσαν και το πολιτικό σκηνικό το οποίο τριχοτομήθηκε. Έκπληξη προκάλεσε ιδίως η άνοδος της Αριστεράς, η οποία λόγω της  ταύτισης του χώρου με το μαρξιστικής ρητορικήςFARCδεν διέθετε μεγάλη υποστήριξη. Σημαντικό εργαλείο για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι το εκλογικό σύστημα. Η εκλογή προέδρου στην Κολομβία πραγματοποιείται με πλειοψηφικό σύστημα 2 γύρων που επιβάλλει την αναζήτηση κομματικών συμμαχιών στο δεύτερο γύρο. Έτσι, οι 3 βασικοί πόλοι που διαμορφώθηκαν είναι οι εξής:

Η Κεντροδεξιά: Η κεντροδεξιά συμμαχία σχηματίστηκε γύρω από το CentroDemocraticoκαι τον IvánDuque, πρώην γερουσιαστή και πολιτικού τέκνου του Álvaro Uribe, πρώην προέδρου (2002 – 2010) και βασικού πολέμιου της διαδικασίας ειρήνευσης. Ο Duqueεπέκρινε την συμφωνία με το FARCχαρακτηρίζοντάς την ως επιεική προς τους πρώην αντάρτες τονίζοντας πως «οι αρχηγοί τους δεν θα ορκιστούν» κατά την έναρξη των εργασιών του νέου Κογκρέσου στις 20 Ιουλίου ενώ υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της. Αντίστοιχα είχε επικρίνει και την εκδίκαση των εγκλημάτων των ανταρτών του FARCαπό ειδικό μεταβατικό δικαστήριο όπως προβλέπει η συμφωνία (special transitional-justice system) το οποίο θα επιβάλλει, όπως υποστηρίζει, ποινές όχι μεγαλύτερες των 8 χρόνων περιοριστικών μέτρων χωρίς να αποδίδει δικαιοσύνη. 

Έχοντας εργαστεί για πάνω από 10 χρόνια στην Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, παρουσίασε ένα φιλικό προς τις επενδύσεις πρόγραμμα, υποσχόμενος μειώσεις στην φορολόγηση των εταιριών και υποστήριξη των επενδύσεων στους τομείς της εξόρυξης πρώτων υλών και του πετρελαίου. Ωστόσο, τούτο προϋποθέτει την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας για τις επενδύσεις και έλεγχο από την κυβέρνηση των πλούσιων σε μετάλλευμα και πετρέλαιο περιοχών που ήλεγχαν οι πρώην αντάρτες. 

Ο λόγος του Duqueεξέφρασε σε μεγάλο βαθμό πολλούς Κολομβιανούς που δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει τα οφέλη της ειρήνευσης με το FARC. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η εφαρμογή της συμφωνίας δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνεπάγεται πως το σύνολο της κοινωνίας καταδικάζει την συμφωνία. Αυτό που γίνεται αντιληπτό από την εκλογή του Duqueείναι πως η κοινωνία συμφωνεί με την ειρήνη αλλά μια ειρήνη που απονέμει δικαιοσύνη. Με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τάσσονται υπέρ της (εκτός του Uribe) και με τον κίνδυνο της επιστροφής των ανταρτών στα όπλα, oνεοεκλεγείς πρόεδρος έχει μικρά περιθώρια για πειραματισμούς. Τα ισχυρά πολιτικά του όπλα που παραμένουν η προηγούμενη πετυχημένη καριέρα του, το νέο της ηλικίας του και το γεγονός πως βρίσκεται εκτός της παραδοσιακής πολιτικής τάξης της Κολομβίας. 

 

 

Read the rest of this entry »

Η Κολομβία μετά τη συμφωνία ειρήνης.¨ Το τέλος του πλέον μακροχρόνιου εμφυλίου;

Posted 7 3 17

 Του Λεωνίδα Βαγδατζόγλου

Τον τελευταίο καιρό, η Κολομβία βρίσκεται μπροστά στην πιο σημαντική συγκυρία της ιστορίας της, που θα κρίνει αναμφισβήτητα το μέλλον της. Μετά από 52 χρόνια, ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις επίσημες κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες του FARCφαίνεται να έχει φθάσει στο τέλος του. 

Η μακρόχρονη σύγκρουση έχει στερήσει πολλά από την χώρα και πλέον τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, έχοντας κουραστεί από αυτόν τον πόλεμο, ήρθαν σε συμφωνία, ώστε να τερματίσουν την μακροχρόνια σύγκρουση. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο θα πετύχει η συμφωνία ειρήνης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και για πόσο καιρό θα διατηρηθεί η επισφαλής ανακωχή που ισχύει έως ότου υλοποιηθεί οριστικά η συμφωνία.

Read the rest of this entry »

Όταν ο Οδόακρος μπήκε στη Ρώμη

Posted 11 11 16

(σκέψεις για τις αμερικανικές εκλογές)

 

του Γιάννη Παπαγεωργίου

 

Τις επόμενες μέρες και χρόνια, θα δημοσιευθούν εκατοντάδες αναλύσεις για τους λόγους της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και της ήττας της Χίλαρυ Κλίντον. Στο σημείωμα αυτό θα αναφερθώ σε κάποιες επιπτώσεις της νίκης Τραμπ για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. 

Read the rest of this entry »

Βενεζουέλα: Δημοψήφισμα για αλλαγή ή πορεία προς το άγνωστο;

Posted 28 9 16

Του Χρήστου Τζάγκα

 

Το τελευταίο διάστημα η Βενεζουέλα βιώνει μια συνεχή και επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση που ταυτόχρονα είναι και πολιτική. Το 2013, μετά τον θάνατο του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες ο οποίος κυβερνούσε την Βενεζουέλα επί 14 χρόνια επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο τότε αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έπειτα από εκλογές στις οποίες επικράτησε έναντι του τωρινού ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. 

Read the rest of this entry »

Ποια «γυάλινη οροφή» πρέπει να σπάσει; Μια φεμινιστική ανάγνωση στηνυποψηφιότητα Κλίντον

Posted 15 9 16

Της Στεργιανής Νίκου

 

Η Χίλαρι Κλίντον είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια μεγάλου πολιτικού κόμματος για την αμερικανική προεδρία. Οι εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος την ανέδειξαν νικήτρια και έλαβε επίσημα το χρίσμα στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο. Η Χίλαρι Κλίντον έγραψε ήδη, με τον τρόπο αυτό, ιστορία θραύοντας την πρώτη «γυάλινη οροφή», οκτώ χρόνια μετά την αρχική της προσπάθεια στις προκριματικές του 2008, όταν ηττήθηκε από τον εσωκομματικό της αντίπαλο, Μπαράκ Ομπάμα. 

Read the rest of this entry »

Η επιστροφή της Νικαράγουας στομονοκομματισμό

Posted 2 9 16

Του Γιάννη Παπαγεωργίου

 

Από την δημιουργία ανεξάρτητων κρατών στη Λατινική Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα, η ήπειρος έχει μακρά παράδοση σε αυταρχικά και μονοκομματικά καθεστώτα. Η δεκαετία του 1990 ωστόσο δημιούργησε σταδιακά τις συνθήκες για την εγκαθίδρυση  πολυκομματικών, δημοκρατικών συστημάτων και ειρηνικής εναλλαγής κομμάτων στην εξουσία. Η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, ακόμα και το μετεμφυλιακό Ελ Σαλβαντόρ απέκτησαν τότε δημοκρατικά, πολυκομματικά συστήματα με ελεύθερες και δίκαιες κατά το μάλλον ή ήττον εκλογές και σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ πολιτικών κομμάτων. 

Read the rest of this entry »

Αμερικανικές προκριματικές εκλογές 2016: χαρακτηριστικά και προβλέψεις

Posted 9 3 16

Του Γιάννη Παπαγεωργίου

 

Στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, πριν τις προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιος του καθενός από τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να λάβει την έγκριση και την υποστήριξη του κόμματός του. Η έγκριση αυτή παρέχεται στις Εθνικές Συνόδους του κάθε κόμματος (Democratic National Convention και Republican National Convention) από συνέδρους που εκλέγονται σε αυτές μέσω προκριματικών εκλογών που διεξάγονται σε επίπεδο κάθε πολιτείας. 

Read the rest of this entry »