Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ΥΕΜΕΝΗ: Ένας διεθνής εμφύλιος

Posted 1 3 17

Του Γιώργου Μαυροδημητράκη

ΕισαγωγήΠηγή Φωτογραφίας ReutersΠηγή Φωτογραφίας Reuters

Το 2015 συγκλόνισε την ευρωπαϊκή ήπειρο με τη διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος από την εμπόλεμη Συρία και τον πολλαπλασιασμό των τρομοκρατικών  επιθέσεων. Ωστόσο, ταυτόχρονα επέφερε τεκτονικές αλλαγές και στην παγκόσμια σκηνή: τη χρονιά εκείνη ξέσπασε στην Υεμένη ένας από τους πιο αιματηρούς και δυνάμει επικίνδυνους εμφυλίους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

Read the rest of this entry »

Ο απρόβλεπτος «σερίφης» της Μανίλα

Posted 25 11 16

Του Χρίστου Τζάγκα

 

Στις εκλογές που διεξήχθησαν φέτος το Μάιο για την ανάδειξη νέου προέδρου στις Φιλιππίνες νικητής αναδείχθηκε, με ποσοστό 39% και με μεγάλη διαφορά έναντι του δεύτερου Μάνουελ Ρόξας, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Ο νέος πρόεδρος της χώρας δεν ήταν νέος στην πολιτική, καθώς ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δήμαρχος της πόλης Νταχάο το 1988, θέση που διατήρησε για 22 συναπτά χρόνια, ενώ παράλληλα διετέλεσε για 3 χρόνια (1998-2001) και βουλευτής της ίδιας περιφέρειας. 

Read the rest of this entry »

Οι εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και η γεωπολιτική επανεμφάνιση της Κίνας

Posted 12 10 16

Του Γιώργου Ζαχαριά

 

Την τελευταία δεκαετία η επανεμφάνιση της Κίνας ως σύγχρονης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης και η άσκηση από πλευράς της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, έχει πυροδοτήσει εντάσεις αλλά και ανησυχία στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ειδικότερα, οι αξιώσεις κυριαρχίας που εγείρει σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες και νησιωτικές ζώνες στην ευρύτερη περιοχή έχουν μετατραπεί σε πεδίο διενέξεων και δυνητικά συγκρούσεων. Ένα τέτοιο θέμα αποτελεί η  Νότια Σινική Θάλασσα και η αντιπαράθεση έξι παράκτιων χωρών ως προς την κυριότητα δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων, των Πάρασελ και Σπράτλι.   

Read the rest of this entry »

Η «Ασπίδα του Ευφράτη» και τα νέα δεδομένα στον Συριακό εμφύλιο

Posted 12 9 16

Του Χρήστου Γραμμένου

 

Στις 24 Αυγούστου, μόλις 39 μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τουρκικός στρατός εισήλθε στην συριακή επικράτεια στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘’Ασπίδα του Ευφράτη’’ με σκοπό την εκκαθάριση της τουρκο-συριακής μεθορίου από ‘’τρομοκρατικά στοιχεία’’, σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Read the rest of this entry »

Νησιά δίχως όνομα: Η Σινο-ιαπωνική κρίση στην Σινική θάλασσα

Posted 5 9 16

Του Γιώργου Ζαχαριά

 

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ανατολική και Νότια Σινική θάλασσα τα τελευταία χρόνια, ιδίως πρόσφατα, έχουν απασχολήσει τους θεωρητικούς των διεθνών σχέσεων, αλλά κυρίως έχουν δημιουργήσει ζητήματα με εμφανείς και πραγματικούς κινδύνους. Τα οικονομικά οφέλη που πηγάζουν από την εκμετάλλευση της Ανατολικής Σινικής έχουν προκαλέσει σημαντικές εντάσεις και τεταμένες σχέσεις μεταξύ των παράκτιων χωρών, με αναμφίβολα βασικούς πρωταγωνιστές, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Read the rest of this entry »

Η εκ των έσω διάλυση των κρατών: Είναι η Συρία ένα “failed state”;

Posted 7 2 16

Του Γρηγόρη Μάρκου

 

Ήδη πριν το τέλος του 20ου αιώνα πολλά κράτη ανά τον κόσμο άρχισαν να αντιμετωπίζουν βαθύτατα εσωτερικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της διακυβέρνησης στο εσωτερικό τους και σοβαρές επιπτώσεις στην διεθνή πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Τα κράτη αυτά έγιναν γνωστά ως “failed states” (αποτυχημένα κράτη) και στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, η Σομαλία,η Λιβερία, η Αϊτή, το Κονγκό και το Σουδάν.

Read the rest of this entry »

Οι ιστορικές εκλογές στην Βιρμανία

Posted 12 12 15

 Του Ανανία Καπουρκατσίδη

 

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στην Βιρμανία οι πρώτες, ύστερα από 25 χρόνια, δημοκρατικές εκλογές. Τέσσερα χρόνια ύστερα από την έναρξη της σταδιακής προσέγγισης του στρατιωτικού καθεστώτος το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 1962 με την δημοκρατική αντιπολίτευση, η Βιρμανία βρίσκεται σε τροχιά πολιτικής αλλαγής και εκδημοκρατισμού.

Read the rest of this entry »