Της Μπεκίρη Καλλιόπης
Οι βουλευτικές εκλογές 2023 διαμόρφωσαν μια οκτακομματική βουλή με αρκετές ωστόσο, εσωτερικές ανακατατάξεις. Το φαινόμενο της οκτακομματικής βουλής εμφανίζεται για δεύτερη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ,με πρώτη φορά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο νέος εκλογικός χάρτης σχηματίστηκε και την είσοδο στο κοινοβούλιο εξασφαλίζουν τα παρακάτω κόμματα: Νέα Δημοκρατία ,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Το νέο πολιτικό πλαίσιο διαμορφώθηκε ολοκληρωτικά μετά το πέρας του δεύτερου κύκλου εκλογών, ο οποίος ανέδειξε μια έκδηλη στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς τα δεξιά. Παρουσιάζεται μια πρωτοφανής αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας της τάξεως του 40,56%, καταλαμβάνοντας 158 έδρες στο κοινοβούλιο.
Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ιστορία της Μεταπολίτευσης αλλά και γενικότερα για το πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας ,καθώς κατόρθωσε να διασφαλίσει την κυριαρχία του κόμματος για ακόμη μια τετραετία, αλλά και να αποσπάσει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό. Στο ίδιο πλαίσιο καταγράφεται και ο εκλογικός κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, οπού παρουσιάστηκε ως <<ο χαμένος>> των εκλογών με ποσοστό 17,83% και 47 έδρες στη βουλή. Το εξαιρετικά αυτό χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε όλα τα προγνωστικά των exit polls, τα οποία αρχικά είχαν ορίσει το ποσοστό του μεταξύ 25 και 29%.
Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα φανερώνει ότι η παράταξη δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Δείχνει επιπρόσθετα ότι η παράταξη ίσως να πρέπει να προβεί σε κάποιες ενέργειες προκειμένου να διατηρήσει τον ρόλου της αγωνιστικής αντιπολίτευσης, διαφορετικά θα χάσει εντελώς την δυναμική της και θα εξαφανιστεί σταδιακά από το πολιτικό προσκήνιο. Επομένως, οι εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά σημαντικές αφενός για την βιωσιμότητά του, αφετέρου για την διασφάλιση του ρόλου του ως αντιπολίτευση. Γενικότερα, οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι ραγδαίες και είναι πλέον αμφίβολο αν θα κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί το βασικό αντιπολιτευτικό κόμμα. Εξαιρετικά σημαντική θεματική είναι ακόμη και η ξεκάθαρη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας όπως προαναφέρθηκε. Πρόκειται για δύο φλέγοντα ζητήματα τα οποία ανέκυψαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 και επρόκειτο να συζητηθούν εκτενέστερα στο συνέδριο.